?¿

pika, 19 (+60) . uninteresting, pessimistic, simple and a fool . read at your own risk and for your own pleasure, if applicable . i blog not to impress anyone { }




Tutorial: Pakai font lawa (classic template) ;
Monday, April 2, 2012 ,4:00 PM (+ 2)
Woi aku suka Liam, k dah bye

Assalamualaikum and hi-yeom :'3
Nampak dok title ? Hari ni cik nak ajar tutorial pakai font lawa from Google Web Fonts macam post title cik ni. WARNING ! Tuto ni untuk pengguna classic template sahaja. Ada orang tanya sebab tu cik buat tuto ni :3 Okay I don't want to waste my time so gaja ! First of all, pergi web ni Google Web Fonts. Dah ? Then pilih font yang anda suka. 

Cara 1
Then, copy code ni.
<link href='http://fonts.googleapis.com/css?family=NAMA+FONT' rel='stylesheet' type='text/css'>
Paste kan selepas code <head> Then ganti kan NAMA dan FONT dengan nama font yang korang cari dekat google web fonts tadi. Macam mana nak tahu nama font tu ? Nama font diboldkan macam dalam gambar ni,


Click gambar kalau tak nampak

Contoh kalau, korang pilih font Great Vibes tu kan ? code dia akan jadi macam ni,
<link href='http://fonts.googleapis.com/css?family=Great+Vibes' rel='stylesheet' type='text/css'>
Yang warna merah tu, korang kena pakai utk pisahkan nama font korang.

Cara 2
Kalau korang tak faham cari tadi, korang pakai cara ni. Korang pergi Google Web Fonts tadi, then pilih font yang korang suka. Lepas dah jumpa, tekan quick use macam yang kita bulatkan ni,
Click gambar kalau tak nampak

Lepas dah tekan quick-use, scroll ke bawah sikit ada code macam ni,
Click gambar kalau tak nampak

Copy code yang saya bulatkan dan paste sebelum code <head>. Lepas tu korang dah boleh pakai font tu :D Just tuliskan nama font tu dekat mana-mana yang korang nak guna.
PS: Sorry,hari ni aku macam keling sikit, sorry kalau tak faham -.- Tanya je dekat cbox okay ?
Assalamualaikum, bye-yeom :3

Wrote on,
2 April 2012,4.01PM by Pikevin


« »